Welkom

Welkom op de officiële website van de Nederlandse bariton Sef Thissen. De imposante stem van de veelgevraagde klassieke zanger is inmiddels befaamd bij muziekliefhebbers in binnen- en buitenland. Sef Thissen heeft met een rijk en zeer gevarieerd repertoire in menig gerenommeerd, internationaal operahuis geconcerteerd in een groot aantal opera’s, concerten en recitals. Als Sef Thissen op de bühne staat, dan is het gehele podium gevuld met oorverblindende, klassieke zang.
"Man reist ja nicht, um anzukommen, sondern um zu reisen.” schreef JW Goethe en dat is precies wat de klassieke geschoolde operazanger doet.
Altijd onderweg om met de stem van zijn hart, andere harten te bereiken. 

bariton en cultureel ondernemer

Sef Thissen is geboren op dinsdag 25 december 1973 in zijn stad Venlo.
Een kerstkind dus dat door doorzettingsvermogen en hard werk zijn constant nieuw gestelde muzikale doelen steevast bereikt. En vanzelfsprekend begiftigd met het nodige talent, anders had hij natuurlijk nooit écht de wind in de muzikale zeilen gekregen. Als ondernemerszoon maakt Sef op 35-jarige leeftijd de definitieve keuze voor een carrière als klassiek zanger. Een belangrijke en verstandige keuze, want klassieke muziek is datgene wat hem gelukkig maakt, net zoals de vaak omvangrijke organisatie die achter concerten en optredens schuilgaat. Thissen is immers cultureel ondernemer - het ondernemerschap zit hem in het bloed - en dus is de bariton zowel vóór, óp als áchter de schermen actief. Thissen volgt in zijn muzikale loopbaan een andere route dan veel van zijn muzikale collega’s. Deze niet gebruikelijke routebeschrijving voert hem uiteindelijk continu naar de gewenste horizonnen. Eenmaal gearriveerd kijkt Thissen vooruit, op naar nieuwe uitdagingen en vooruitzichten.  

L’amore Vincera

Zo maakt Thissen het laatste decennium vele muzikale reizen met aansprekende namen in de wereld van (klassieke) muziek. In het begin van zijn muzikale loopbaan maakt Sef de reis samen met de Nederlandse componist Han Kooreneef die voor Thissen L’amore Vincera produceert: een album met speciaal voor Thissen geschreven werk, opgenomen met The City of Prague Philharmonic Orchestra & Choir.
Thissen presenteert dit debuutalbum in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Het talent schiet wortel en de snel bloeiende bloem is hét bewijs dat vriend en vijand simpelweg niet meer om de Venlonaar heen kunnen. Thissen heeft gezaaid en begint te oogsten. Dit smaakt naar meer en Sef Thissens honger is niet te stillen.

his master’s voices

Gemma Visser | John Bröcheler | Ed Spanjaard | Rudolf Jansen

De drang voorwaarts zorgt voor een nieuwe voedingsbron. De opera bariton John Bröcheler ziet en hoort zijn provinciegenoot en Thissen studeert vervolgens jarenlang bij en met deze meester.
Thissen luistert aandachtig naar his master’s voice, studeert intensief en maakt grote stappen. In 2013 neemt Sef de logische vervolgstap en vervolgt zijn studie bij andere meesters zoals zangpedagoge Gemma Visser in Eijsden. Daarnaast volgt hij masterclasses bij onder andere Ed Spanjaard bij wie hij zich voornamelijk bekwaamt in het repertoire van Mozart en Wagner en bij Rudolf Jansen waar Thissen zich verdiept en verbreedt in de interpretatie van liedkunst.

liedkunst

Sef is smoorverliefd op opera- en operetterepertoire, maar is volledig verzot op de liedkunst. Dat resulteert in regelmatige opvoeringen van Schumanns liedcyclus Dichterliebe (Op. 48)  waarvan hij de meest aansprekende uitvoering speelt tijdens een concert voor Festival Vocallis in de Sint Janskerk in Maastricht samen met de wereldberoemde liedbegeleider Roger Braun.

Viva Classic Live | Kurhaus kerstconcerten

Thissen krijgt zijn artistieke honger maar niet gestild. Zijn stad Venlo draagt hem inmiddels op handen, zijn provincie Limburg is volledig onder de indruk van de zangkunsten en ook klassiek Nederland weet inmiddels dat er een nieuw talent actief is in binnen- en buitenland.
Sef Thissen zit niet stil, Sef Thissen zit immers nooit stil, en tussen alle studies en optredens door wordt een nieuwe droom werkelijkheid: Viva Classic Live en de Kurhaus kerstconcerten die jaarlijks uitgezonden worden bij AvroTros.
Een belangrijk onderdeel van deze successen is zijn innige vriendschap met dirigent Maurice Luttikhuis

Evert Thielen | Ring des Feuers

Het houdt niet op. Thissen maakt indruk tijdens het slotconcert van de Evert Thielen tentoonstelling in het Limburgs Museum. Samen met sopraan Annemarie Kremer (Brünhilde) en tenor Frank van Aken (Siegfried) zingt Sef Thissen (Wotan en Wanderer) de wereldpremière van Ring des Feuers. Evert Thielen is overrompeld door het succes van de tentoonstelling, maar ook de intensiteit en originaliteit van het concert overvallen hem. Dat laatste geldt overigens ook voor Thissen, want de impulsen en stimulansen die uitgaan van de maandenlange expositie zijn ook duidelijk waarneembaar in het muzikale spektakelstuk. Thissen ervaart het concert dan ook als een betoverende ervaring en naar aanleiding van deze uitvoering zingt Thissen zijn vertolking van Wotan vaker nationaal en internationaal.

Egbert Derix | Wandern | Wiener Kammersymphonie

Sef toont lef, neemt risico’s en werkt samen met pianist / componist Egbert Derix aan een verrassend experiment: de liedcyclus Wandern.
Het tweetal neemt in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam in het Duits vertaalde gedichten op, geschreven door de overleden vader van Derix. De taal van de poëzie raakt Thissen diep en vol overgave en passie legt het duo de muziek voor eeuwig vast voor het nageslacht. Het eindresultaat, de cd Wandern, wordt met prachtige kritieken en recensies ontvangen door de internationale pers en heeft een waar domino-effect tot gevolg. Samen met de Wiener Kammersymphonie, een veelgevraagd ensemble dat in alle grote concerthuizen over de gehele wereld musiceert, spelen Thissen en Derix, in de bekende Richard Strauss Villa in Wenen, gearrangeerde delen uit hun eigen liedcyclus Wandern. Een ware eer en weer een aantal stappen voorwaarts.

Wenen | Istanbul | Concertgebouw Amsterdam

De wortels blijven groeien, de bloemen blijven bloeien en weer valt een dominosteen om. Als gevolg van het concert in Wenen worden Thissen en Derix uitgenodigd om met de Wiener Kammersymphonie te musiceren in het RADIO 4 programma van Hans van der Boom. De live uitzending vindt plaats vanuit het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. De samenwerking tussen Sef Thissen en de Wiener Kammersymphonie krijgt een vervolg in Wenen en Istanbul met een groots opgezet programma rondom het repertoire van meestercomponist Mozart.
Thissen zingt vervolgens onder andere in Turkije tijdens het openingsconcert van de Staatsopera van Samsun. De baton ligt in de handen van Maestro Antonio Pirolli.
Op 26 december 2018 zingt Thissen een Weens operetteprogramma in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Een belangrijke stap voor Thissen om, onder begeleiding van Het Concertgebouworkest, de beroemde trappen van een van de beroemdste concertzalen ter wereld af te mogen dalen.

Rusalka | Per-Otto Johansson

De Marinierskapel, De Koninklijke Militaire Kapel - JWF, l’Orchestra Particolare, The New Symphonics, Metropole Orkest, philharmonie zuidnederland. Het zijn voorbeelden van de vele uitnodigingen die Thissen ontvangt van de diverse toporkesten. Sef Thissen speelt in de maand juli 2021 bij Opera Compact de rol van Waterman in de bekende opera Rusalka van de Tsjechische componist Antonín Dvorák. Deze opera vertelt het tragische sprookje van Hans Christian Andersen over de kleine Zeemeermin die verliefd wordt op een prins met ‘gewoon’ twee benen. De muzikale leiding is in handen van de Zweedse dirigent Per-Otto Johansson en Thissen zingt en acteert vol toewijding in dit muziektheaterspektakel. Ook de rol van acteur blijkt Thissen op het lijf geschreven.

Toneelgroep Maastricht | De laatste getuigen

Acteren en zang gaan bij Thissen samen in het uniek theatraal en muzikaal programma ‘de laatste getuigen’. Toneelgroep Maastricht werkt met onder andere Thissen samen aan verhalen van mannen en vrouwen die de bevrijding in Limburg hebben meegemaakt. Acht getuigen uit geheel Limburg die dit belangrijk stuk geschiedenis bewust hebben meegemaakt. Ervaringen van één generatie die bijna zijn uitgestorven en die door acteurs en muzikanten door middel van acht verhalen worden verwoord. Muzikaal bijgestaan door pianist Egbert Derix speelt Sef één van deze getuigen. De première vond plaats op donderdag 24 oktober 2019 in Schouwburg De Domijnen in Sittard en was vervolgens een maand lang te zien in de Limburgse theaters. Thissen zet weer nieuwe stappen in zijn artistieke loopbaan.

Fidelio

In april en mei 2022 speelt Sef Thissen de muzikale rol van de wrede Don Pizarro in de opera Fidelio van Ludwig van Beethoven waarin onder meer de sopraan Fenna Ograjensek als Fidelio zijn tegenspeelster is. De enige opera van Beethoven wordt gezien als een ruw stuk muziektheater dat zelden wordt uitgevoerd. Een enorme kans voor Sef om in deze bewerking voor een kleine bezetting wederom te laten zien dat hij een waar multidisciplinair talent is. Het is zoals Beethoven zelf zegt: "In de kunsten, net als in de hele schepping, zijn vrijheid en vooruitgang de hoogste doelen."

geschiedenis van de vooruitgang

De geschiedenis van de vooruitgang is bij Thissen in volle gang waarin zijn vrijheid in de keuze van de uit te voeren werken hopelijk alleen nog maar nieuwe dominostenen tot gevolg zal hebben. En dat is het hoogste doel voor Sef Thissen.

Dit geschreven groeidocument dat u nu leest zal met grote regelmaat worden uitgebreid en gecompleteerd met nieuw te nemen muzikale, uitdagende en spannende stappen van bariton Sef Thissen. 

Venlo, april 2022