Bariton Sef Thissen waagt zich met orkest Jan Cober op Spaanse tv aan Wagner

De Venlose bariton Sef Thissen beschouwt het nu al als een van de hoogtepunten uit zijn carrière: de uitvoering van Wagners Wotans Abschied und Feuerzauber met de Banda Sinfónica Municipal de Madrid, volgende week dinsdag in het Teatro Monumental in de Spaanse hoofdstad. En ook nog voor de camera’s van de Spaanse televisie.

Door Ronald Colée - Dagblad De Limburger

De Venlose bariton Sef Thissen beschouwt het nu al als een van de hoogtepunten uit zijn carrière: de uitvoering van Wagners Wotans Abschied und Feuerzauber met de Banda Sinfónica Municipal de Madrid, volgende week dinsdag in het Teatro Monumental in de Spaanse hoofdstad. En ook nog voor de camera’s van de Spaanse televisie.

Venlo/Madrid - Hij weet nog goed dat hij gebeld werd door dirigent Jan Cober. „Nu zes jaar geleden. Hij had mij een paar keer horen zingen en nodigde me uit om met harmonie Sainte Cécile uit Eijsden Wotans Abschied und Feuerzauber te komen zingen. Uit de opera Walküre van Richard Wagner. Toen heb ik gezegd: dat is zo heftig en groots, daar waag ik me niet aan. Waarop Jan antwoordde: maar dat is echt iets voor jouw stem.”

Sef Thissen was nog niet meteen overtuigd en legde het voor aan zijn zangpedagoge Gemma Visser. „Zij zei: probeer het eens. Met als resultaat dat ik dit meesterwerk van Wagner acht weken later in Theater aan het Vrijthof in Maastricht uitvoerde. Daarna heb ik het nog twee keer uitgevoerd met andere orkesten. Maar als Jan me niet op het spoor had gezet, was ik er nooit aan begonnen, omdat ik zoveel eerbied en ontzag voor dit stuk had.”

Tweestrijd
Wotans Abschied und Feuerzauber is de finale van de Walküre-opera, waarin Wodan afscheid neemt van zijn dochter Brunhilde, haar in slaap kust en omringt met een wal van vuur. „Zij heeft iets gedaan wat niet door de beugel kan, waardoor hij in een enorme tweestrijd met zichzelf verzeild raakt. Enerzijds als de grote god die moet handelen en anderzijds als de kwetsbare vader die zijn lievelingsdochter het liefst wil sparen. En die dramatische gebeurtenis heeft Wagner vormgegeven met wereldse muziek en een onbeschrijflijk mooi libretto. Gewoon thuis op de bank kan ik er niet met droge ogen naar luisteren.”

En uitgerekend dat werk mag de 49-jarige Venlonaar volgende week dinsdag met een van de beste harmonieorkesten ter wereld gaan uitvoeren in het historische Teatro Monumental in de Spaanse hoofdstad.

„Jan is sinds januari 2020 chef-dirigent van La Banda Sinfónica Municipal de Madrid, het elitekorps van Spanje. Om met negentig muzikanten op zo’n mooie plek dit werk te mogen uitvoeren, voelt als een voorrecht. Het is de kunst als musicus om nooit overmand te raken door de grootsheid en historie van een zaal. Maar de akoestiek schijnt er waanzinnig te zijn en een Wagner-uitvoering blijft altijd speciaal. Dus het is mooi om dit project samen, als twee Limburgse jongens, over de streep te mogen trekken.”

Televisieopname
Morgen vertrekt Thissen naar de Spaanse hoofdstad, waarna enkele dagen met het orkest wordt gerepeteerd in de aanloop naar de uitvoering, die dinsdag plaatsvindt. Het optreden wordt live opgenomen door de Spaanse televisiezender TVE en op een later tijdstip uitgezonden. „Een dagje cultuur snuiven in Madrid zal er vermoedelijk niet inzitten, want ik merk dat mijn gedachten nu al opgeslokt worden door Wagner. Maar dat doet er ook niet toe. Dit wordt een feest. Alleen bij de gedachte aan dinsdagavond word ik al blij.