• "Man reist ja nicht,
  um anzukommen,
  sondern um zu reisen." JW von Goethe

Sef Thissen, Egbert Derix en de Wiener Kammersymphonie
in het programma Spiegelzaal, NPO radio 4 
Luister hier de uitzending terug: uitzending gemist


Sef Thissen bij Podium Witteman op NPO2
Kijk hier de uitzending terug: uitzending gemist

Als zoon uit een ondernemersfamilie was de stoel binnen het familiebedrijf al snel voor hem uitgezocht. Toch was Sef helemaal niet op zijn plek en nam hij na vijftien dienstjaren (waarvan de laatste zeven als directeur) afscheid van het bedrijf. Hij koos, als volledig autodidact, voor een carrière in de muziek. Zijn talent werd gezien door Han Kooreneef en Sef mocht een album gaan maken. L'amore Vincera werd een album met speciaal voor hem geschreven werk, opgenomen met The City of Prague Phillharmonic Orchestra & Choir.

            Na de release van zijn debuut-album in het Koninklijk Concertgebouw van Amsterdam ging Sef auditeren bij John Bröcheler. De grote opera bariton omarmde hem en sinds die tijd is hij bij deze meester in de leer. Daarnaast is Sef Thissen gaan studeren bij de gerenommeerde zangpedagoge Gemma Visser in Eijsden. Ook volgde hij masterclasses bij o.a. Ed Spanjaard (Mozart en Wagner repertoire) en Rudolf Jansen (interpretatie van liedkunst). Naast zijn eigen Viva Classic Live concerten heeft Sef geconcerteerd met o.a. Koninklijke Militaire Kapel / JWF,  l'Orchestra Particolare, The New SymphonicsMetropole Orkestphilharmonie zuidnederlandWiener Kammersymphonie en recent zong hij onder de baton van Maestro Antonio Pirolli het openingsconcert van de Opera van Samsun in Turkije.

 
 
 
Enkele hoogtepunten
 • Concertserie met Koninklijke Militaire Kapel / JWF
 • Concertserie met philharmonie zuidnederland
 • Concertserie met Metropole Orkest
 • Concert voor Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet in DeLaMar Theater, Amsterdam 
 • Concert voor premier Rutte tijdens zijn bezoek aan Venlo
 • Solist in de Messe solonnelle de Sainte Cécile, C. Gounod
 • Rol van Elias in de Elias, Mendelssohn
 • Solist in requiem van Gabriel Fauré
 • OPERA 2.0 El Rey & De Berg van Tom
 • Verkozen tot Venlonaar van het jaar
 • Uitnodiging voor het TV programma Podium Witteman 
 • Uitvoeren van Dichterliebe cyclus met pianist Roger Braun op uitnodiging van Festival Vocallis
 • Concert met Wiener Kammersymphonie op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Wenen
 • Openingsconcert cultuurseizoen Samsun OPERA in Turkije
 • Uitnodiging voor het radioprogramma Spiegelzaal (Concertgebouw Amsterdam) op NPO4

 
 
Wandern, liedcyclus

Het is misschien wel de grootste eer die een zanger ten deel kan vallen: een componist die speciaal voor hem en zijn stem een lied schrijft. Voor Thissen is er zelfs sprake van een superlatief aangezien pianist/componist Egbert Derix (Horst, 1969) niet één lied maar zelfs een gehele liederencyclus, ‘Wandern’, componeerde met zijn stem in gedachten. 

            Egbert en Sef ontmoetten elkaar voor het eerst vorig jaar tijdens een benefiet concert in de Venlose theaterkerk Domani en het was meteen duidelijk dat hun wegen zich niet alleen zouden kruisen maar ze ook samen een nieuw muzikaal pad zouden inslaan. ‘Wandern’ is die gezamenlijke artistieke reis. 

            De cyclus is grotendeels gebaseerd op gedichten van Egbert zijn vader, journalist/schrijver Jan Derix (1936-2009) die Egbert in het Duits vertaalde en op muziek zette. Zelf schreef hij ook een aantal nieuwe Duitse teksten. 
            Duits is niet alleen voor Egbert maar ook voor Sef immers de taal van de liedkunst. In de traditie van bijvoorbeeld Schubert en Schumann.            

 
 
 

            Het is niet vanzelfsprekend dat een nieuw werk een zanger meteen raakt maar ‘Wandern’ is van begin tot eind een avontuur in tekst en muziek. Egbert verstaat de kunst te boeien met spannende maar tegelijkertijd zeer toegankelijke klanken. Een modern componist waarbij je het samengaan van uiteenlopende stijlen hoort maar het romantisch hart steeds blijft kloppen.
            Voor Sef is het onbeschrijfelijk hoe bijzonder het voelt om als eerste zo’n werk te mogen studeren en te zoeken naar de juiste sferen. En dat ook nog eens te mogen doen onder begeleiding van de componist zelf.

            Op 3 februari 2017 is ‘Wandern’ door Derix en Thissen vereeuwigd in het Concertgebouw in Amsterdam ten bate van een cd. Daarna zal er een concertreeks volgen. De cd presentatie is, waar kan het ook anders, in Domani in Venlo. De plek waar de reis een jaar geleden begon.

WANDERN

Wandern in einem verschneiten Wald

ist ein Ausrufezeichen setzen 

hinter einen Satz voller Ungeduld

Ich lasse mich Schritt für Schritt 

zurück in meinen Spuren

Oorspronkelijke Nederlandse tekst: Jan Derix (1958)
Vertaling: Egbert Derix (2016)

Crescendo, documentaire

Sef Thissen in Beeld en Geluid
Klassiek zanger
Bekijk meer afleveringen van Klassiek zanger »
 
 
OFFICIAL CAR SPONSOR Sef Thissen