• "Man reist ja nicht,
    um anzukommen,
    sondern um zu reisen." JW von Goethe

Sef Thissen, Egbert Derix en de Wiener Kammersymphonie
in het programma Spiegelzaal, NPO radio 4 
Luister hier de uitzending terug: uitzending gemist


Sef Thissen bij Podium Witteman op NPO2
Kijk hier de uitzending terug: uitzending gemist

        Bariton Sef Thissen is een veelgevraagd zanger in binnen- en buitenland. Het karakter Wotan uit Wagners Ring des Nibelungen past de heldenbariton als een maatpak. Thissen is bedenker en gastheer van de succesvolle Viva Classic Live concerten en de Kurhaus Kerstconcerten die jaarlijks uitgezonden worden bij AvroTros

                    Het begin

        Het eerste grote muzikale avontuur beleefde Thissen met de Nederlandse componist Han Kooreneef. Hij produceerde L’amore Vincera, een album met speciaal voor Thissen geschreven werk, opgenomen met The City of Prague Phillharmonic Orchestra & Choir.

        Na de release van zijn debuut-album in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam ging Thissen auditeren bij John Bröcheler. De grote opera bariton omarmde hem en vele jaren was hij bij deze meester in de leer. Sinds 2013 is Sef Thissen gaan studeren bij de gerenommeerde zangpedagoge Gemma Visser in Eijsden. Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Ed Spanjaard (Mozart en Wagner repertoire) en Rudolf Jansen (interpretatie van liedkunst). 

 
 
 

                    Grote indruk

        Naast zijn eigen Viva Classic Live concerten en de Kurhaus Kerstconcerten, waarbij de intensieve samenwerking en vriendschap met dirigent Maurice Luttikhuis niet onvermeld mag blijven, heeft Thissen grote indruk gemaakt tijdens het slotconcert van de Evert Thielen tentoonstelling in het Limburgs Museum.

        Samen met sopraan Annemarie Kremer (Brünhilde) en tenor Frank van Aken (Siegfried) zong Sef Thissen (Wotan en Wanderer) de wereldpremière van Ring des Feuers.

        Als slotstuk van de de Thielen tentoonstelling was door regisseur Sybrand van der Werf het thema van de Sleeping Brünhilde uit Wagners Ring gehaald en teruggebracht tot een op zichzelf staand verhaal. Robert Weirauch had de muziek omgeschreven voor een bezetting voor twee vleugels en slagwerk. Naar aanleiding van deze uitvoering zingt Thissen zijn vertolking van Wotan vaker in binnen- en buitenland.

 
 

                    Liedkunst

        Naast het opera repertoire heeft Thissen ook een grote liefde voor de liedkunst. Zo voerde hij vaker Schumanns liedcyclus Dichterliebe (Op. 48) uit. De meest indrukwekkende uitvoering was tijdens een concert voor Festival Vocallis in de Sint Janskerk in Maastricht samen met de wereldberoemde liedbegeleider Roger Braun.

        Ook ging Thissen ten aanzien van het liedrepertoire een groot experiment aan. In 2017 nam hij samen met pianist / componist Egbert Derix de liedcyclus Wandern op in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Derix had gedichten van zijn overleden vader vertaald naar het Duits, de taal van de poëzie, en op muziek gezet speciaal voor de stem van Thissen.

        De cd Wandern werd ontvangen met prachtige kritieken in binnen- en buitenland en bracht het duo tot een samenwerking met de wereldberoemde Wiener Kammersymphonie, een veelgevraagd ensemble dat in alle grote concerthuizen over de hele wereld musiceert. Samen speelden ze door Derix gearrangeerde delen uit de liedcyclus Wandern in de bekende Richard Strauss Villa in Wenen

 
 
 
 

                    Samenwerkingen

        Als gevolg van het concert in Wenen werden Thissen en Derix uitgenodigd om met de Wiener Kammersymphonie te musiceren in het RADIO 4 programma van Hans van der Boom. De live uitzending vond plaats vanuit het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam (luister hier)

        De samenwerking tussen Sef Thissen en de Wiener Kammersymphonie kreeg een vervolg in Wenen (Oostenrijk) en Istanbul (Turkije) met een programma rondom het repertoire van meestercomponist Mozart.

        Verder zong Thissen onder andere In Turkije het openingsconcert van de Staatsopera van Samsun onder de baton van Maestro Antonio Pirolli. Daarnaast zong de bariton voor Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet in het DeLaMar in Amsterdam en voor premier Rutte tijdens zijn officiële bezoek aan de stad Venlo

        Ook zijn er inmiddels veel samenwerkingen geweest met diverse top orkesten zoals;

         De Marinierskapel, De Koninklijke Militaire Kapel - JWF, l’Orchestra Particolare, The New Symphonics, Metropole Orkest,  philharmonie zuidnederland

 

                    Oratorium

        De Elias van Mendelssohn is een van de favoriete werken van de bariton. Inmiddels tekende hij al vele keren voor de rol van Elias. Ook was Thissen als solist onder andere te horen in Messe Solonnelle de Sainte Cécile van Gounod, Requiem van Fauré, Messa di Gloria van Puccini en de Krönungsmesse van Mozart

                    Projecten

        Samen met regionale omroep L1 bedacht Sef Thissen het TV programma LEF! In het programma werden gasten muzikaal uitgedaagd om een klassiek werk te brengen, voor de meesten geen dagelijkse kost. Ook jonge muzikale talenten kregen een podium in het programma.

        Daarnaast was Sef Thissen samen met sopraan Fenna Ograjensek de bedenker van Opera 2.0: een nieuwe vorm van Opera waarbij actuele onderwerpen ondergedompeld werden in bekende klassieke werken. El Rey vertelde het verhaal van de destijds van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey en De Berg van Tom was een opera over de dieperliggende betekenis van het heldendom, geïnspireerd op de Olympische tijdrit van wielrenner Tom Dumoulin.

        In het najaar van 2019 besteeg Thissen voor het eerst het podium als acteur. In het kader van 75 jaar bevrijding bracht Toneelgroep Maastricht het toneelstuk De Laatste Getuigen. In een regie van artistiek leider Michel Sluysmans gaven zeven acteurs en een pianist stem aan de verhalen van ‘de laatste getuigen’, mannen en vrouwen die de bevrijding in Limburg hebben meegemaakt. Het script is geschreven door schrijver-journalist Wiel Beijer op basis van het gelijknamige boek van Dagblad De Limburger en een aantal nieuwe gesprekken met getuigen.

Crescendo, documentaire

 
OFFICIAL CAR SPONSOR Sef Thissen