• "Man reist ja nicht,
  um anzukommen,
  sondern um zu reisen." JW von Goethe

Liedcylcus "Wandern" door Thissen & Derix opgenomen in Concertgebouw Amsterdam
scroll verder voor meer informatie over deze cyclus


Sef Thissen bij Podium Witteman op NPO2
Kijk hier de uitzending terug: uitzending gemist

Als zoon uit een ondernemersfamilie was de stoel binnen het familiebedrijf al snel voor hem uitgezocht. Toch was Sef helemaal niet op zijn plek en nam hij na vijftien dienstjaren (waarvan de laatste zeven als directeur) afscheid van het bedrijf. Hij koos, als volledig autodidact, voor een carrière in de muziek. Zijn talent werd gezien door Han Kooreneef en Sef mocht een album gaan maken. L'amore Vincera werd een album met speciaal voor hem geschreven werk, opgenomen met The City of Prague Phillharmonic Orchestra & Choir.

            Na de release van zijn debuut-album in het Koninklijk Concertgebouw van Amsterdam ging Sef auditeren bij John Bröcheler. De grote opera bariton omarmde hem en sinds die tijd is hij bij deze meester in de leer. Daarnaast is Sef ook gaan studeren bij Gemma Visser in Eijsden en wordt hij gecoacht door Enrico Delamboye. Ook volgde hij masterclasses bij o.a. Ed Spanjaard (Mozart en Wagner repertoire) en Rudolf Jansen (interpretatie van liedkunst). Naast zijn eigen Viva Classic Live concerten heeft Sef geconcerteerd met o.a. Koninklijke Militaire Kapel / JWF,  l'Orchestra Particolare, The New SymphonicsMetropole Orkestphilharmonie zuidnederland en Wiener Kammersymphonie.

 
 
Enkele hoogtepunten
 • Concertserie met Koninklijke Militaire Kapel / JWF
 • Concertserie met philharmonie zuidnederland
 • Concertserie met Metropole Orkest
 • Solist tijdens Operanacht van Monnickendam
 • Concert voor Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet in DeLaMar Theater, Amsterdam 
 • Concert voor premier Rutte tijdens bezoek aan Venlo
 • Rozengala in Studio 21 in Hilversum
 • Solist in de Messe solonnelle de Sainte Cécile, C. Gounod
 • Rol van Elias in de Elias, Mendelssohn
 • Solist in requiem van Gabriel Fauré
 • OPERA 2.0 El Rey & De Berg van Tom
 • Verkozen tot Venlonaar van het jaar
 • Uitnodiging voor het TV programma Podium Witteman 
 • Uitvoeren van Dichterliebe cyclus met pianist Roger Braun op uitnodiging van Festival Vocallis
 • Concert met Wiener Kammersymphonie op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Wenen

 
VIVA CLASSIC LIVE

Op 9 september 2012 realiseerde de Venlose bariton in zijn geboortestad de eerste editie van Viva Classic Live. Deze dag stond de stad geheel in het teken van klassiek muziek. De apotheose van deze dag was het openluchtconcert voor het stadhuis. Sef gaf dit concert samen met het l’Orchestra Particolare o.l.v. Maurice Luttikhuis en diverse gast-solisten.

            In 2013 kwam er een vervolg en wist hij de Markt in Venlo twee avonden uit te verkopen. Deze editie was later te zien op Omroep Venlo, L1 en op NPO1 bij AVROTROS. 

            De edities 2014, 2015 & 2016 groeide uit tot drie uitverkochte avondconcerten en waren wederom zichtbaar bij Omroep Venlo, L1 en AVROTROS op NPO1.

            Afgelopen 8, 9 en 10 september stroomde de Markt in Venlo wederom drie avonden vol voor Viva Classic Live. Een prachtige editie met vele muzikale verrasingen. Op korte termijn zal bekend worden wanneer de editie van 2017 te zien is op L1 & AVROTROS. 

            Door de samenwerking tussen Sef Thissen en Opera Vladarski in Wenen heeft Thissen inmiddels grote namen naar Venlo weten te halen. De Italiaanse tenor Stefano la Colla (2013) en de Portugese tenor Bruno Ribeiro (2014) stonden beide te stralen tijdens Viva Classic Live. In de editie van 2015 en 2016 kwam niemand minder dan de Mexicaanse tenor Hector Sandoval naar Venlo.

            Tijdens de concerten in 2017 besteeg de wereldberoemde tenor Antonello Palombi het podium, net als de Roemeense top sopraan Christina Pasaroiu. Hiermee is Viva Classic Live defnitief een podium geworden waar grote namen willen stralen.

 
 
 
VIVA CLASSIC LIVE kerst

Op 20 en 21 december 2014 presenteerde Sef Thissen zijn eerste Viva Classic live kerstconcerten in de grote zaal van Theater de Maaspoort in Venlo. Deze concerten voerde hij natuurlijk uit met zijn Viva Classic Live orchestra o.l.v. Maurice Luttikhuis en Coro Classico. Daarnaast inviteerde Thissen diverse gastsolisten zoals pianiste Susanne Hardick en sopraan Claudia Couwenbergh, de Amerikaanse tenor Eric Fennell en Leta Bell. Beide concerten waren uitverkocht en kregen een succesvol vervolg in 2015 en 2016.

            De bariton trakteerde in deze beide edities avond aan avond een uitverkochte zaal op het Viva Classic Live orchestra o.l.v. Maurice Luttikhuis, Coro Classico en diverse gastsolisten zoals: Leta Bel, sopraan Fenna Ograjensek, de Amerikaanse tenor Eric Fennell, de eminence grise van het klassieke vak Marco Bakker, musicalster Suzan Seegers en de Portugese tenor Bruno Ribeiro. Door dit enorme succes mogen we stellen dat de Viva Classic Live kerstconcerten een juiste opmaat is voor het kerstfeest.

 
Wandern, liedcyclus

Het is misschien wel de grootste eer die een zanger ten deel kan vallen: een componist die speciaal voor hem en zijn stem een lied schrijft. Voor Thissen is er zelfs sprake van een superlatief aangezien pianist/componist Egbert Derix (Horst, 1969) niet één lied maar zelfs een gehele liederencyclus, ‘Wandern’, componeerde met zijn stem in gedachten. 

            Egbert en Sef ontmoetten elkaar voor het eerst vorig jaar tijdens een benefiet concert in de Venlose theaterkerk Domani en het was meteen duidelijk dat hun wegen zich niet alleen zouden kruisen maar ze ook samen een nieuw muzikaal pad zouden inslaan. ‘Wandern’ is die gezamenlijke artistieke reis. 

            De cyclus is grotendeels gebaseerd op gedichten van Egbert zijn vader, journalist/schrijver Jan Derix (1936-2009) die Egbert in het Duits vertaalde en op muziek zette. Zelf schreef hij ook een aantal nieuwe Duitse teksten. 
            Duits is niet alleen voor Egbert maar ook voor Sef immers de taal van de liedkunst. In de traditie van bijvoorbeeld Schubert en Schumann.            

 
 
 

            Het is niet vanzelfsprekend dat een nieuw werk een zanger meteen raakt maar ‘Wandern’ is van begin tot eind een avontuur in tekst en muziek. Egbert verstaat de kunst te boeien met spannende maar tegelijkertijd zeer toegankelijke klanken. Een modern componist waarbij je het samengaan van uiteenlopende stijlen hoort maar het romantisch hart steeds blijft kloppen.
            Voor Sef is het onbeschrijfelijk hoe bijzonder het voelt om als eerste zo’n werk te mogen studeren en te zoeken naar de juiste sferen. En dat ook nog eens te mogen doen onder begeleiding van de componist zelf.

            Op 3 februari 2017 is ‘Wandern’ door Derix en Thissen vereeuwigd in het Concertgebouw in Amsterdam ten bate van een cd. Daarna zal er een concertreeks volgen. De cd presentatie is, waar kan het ook anders, in Domani in Venlo. De plek waar de reis een jaar geleden begon.

WANDERN

Wandern in einem verschneiten Wald

ist ein Ausrufezeichen setzen 

hinter einen Satz voller Ungeduld

Ich lasse mich Schritt für Schritt 

zurück in meinen Spuren

Oorspronkelijke Nederlandse tekst: Jan Derix (1958)
Vertaling: Egbert Derix (2016)

 
LEF!

In 2014 heeft bariton Sef Thissen ook zijn stappen gezet als TV presentator. Een compleet nieuw TV programma met als titel:  LEF!

            In dit programma waren bekende artiesten te gast als onder andere Ellen ten Damme en Lange Frans. Ook was er veel aandacht voor de winnaars van de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond Muziekgezelschappen. De artiesten musiceren samen met pianiste Susanne Hardick.

            Inmiddels zijn er drie seizoenen LEF! opgenomen. Aankomende 14 & 15 oktober zijn de TV opnames van het vierde seizoen LEF!


Kijk hier welke bijzondere artiesten er te gast waren in de afgelopen seizoenen.
 

 
 
Sef Thissen in Beeld en Geluid
Klassiek zanger
Bekijk meer afleveringen van Klassiek zanger »
 
Youtube
Sef Thissen interview
Sef Thissen "Lei Dorme" Optreden Business Class RTL7 Youtube
Sef Thissen "Lei Dorme" Optreden Business Class
 
OFFICIAL CAR SPONSOR Sef Thissen